dilluns, 2 de març del 2009

ISKANDER Premi Ciutat de Lleida de Novel·la 2006

IES LA SENIA
Empar Gili Abad
Coordinadora de la Biblioteca
recomana un llibre del nostre fons bibliotecari
ISKANDER Premi Ciutat de Lleida de Novel·la 2006
Alícia Gili i Sílvia Romero
Pagés Editors
Lleida 2008

Anys enrere fer un viatge per la literatura de la fantasia era un plaer reservat per als anomenats “fríkis”. Avui dia trilogies com la Brúixola Daurada, El Senyor dels anells o en Harry Potter han popularitzat la literatura fantàstica de tal manera que arriba a un ventall molt ampli de públic.
Així és com els lectors han descobert que la fantasia no és només una cosa de criatures, sinó que hi ha una fantasia feta per a adults, intel·ligent, crítica i social, un espill del nostre món o fins i tot una metàfora.
Aquest és el cas del llibre que ara presentem, Iskander, un llibre en què les autores han concentrat la línia argumental en la crítica a un món futur no gaire llunyà que oblida la lectura, la llengua i els llibres, com a paradigma de la idiosincràsia cultural i social de la humanitat en general, i especialment de casa nostra.
Ens presenten una societat en què la gent s’ha oblidat de llegir, és incapaç d’escriure, una societat no gaire llunyana de la nostra, en la qual els llibres van ser utilitzats com a armes de poder, com a eines de destrucció per justificar guerres i ideologies, i com això va destruir la identitat social de la humanitat.
A Iskander els llibres han perdut tot el contingut, tota la significació identitària, i només tenen un poder, el poder del títol, i la màgia que aquest títol pot evocar.
Amb aquesta excusa de la màgia dels títols, les autores ens conviden a un viatge a través de la història de la literatura, amb especial rellevància a la literatura catalana. Un motiu més de les dues autores per incidir en la importància de la llengua i la literatura a casa nostra com a signe identitari.
És un llibre d'acció, d'intriga i aventures en què la qüestió difícil, però primordial és trobar de nou l'escriptura. Els protagonistes estaran immersos en l'excepcional tasca de
recuperar l’ escriptura. Ho aconseguiran?
Divertit, emocionant, amb dosis de sentimentalisme i heroïsme, recomanat per a totes les edats a partir de 12 anys. Gaudirem de la lectura i alhora ens farà reflexionar sobre la nostra societat i identitat.
- Són correctes les polítiques culturals que es fan a casa nostra?
- El món digital farà desaparèixer el format paper?
- A qui agrada llegir a la platja o la muntanya haurà de carretejar
l'ordinador per gaudir del plaer de llegir?

Font: Empar Gili Abad, article publicat a Lo Senienc

Més informació: http://iskanderllibreunic.es.tl/