dissabte, 26 d’octubre del 2013

Concursos en relació amb el Dia contra la violència de gènere, 25 de novembre de 2013

Ja s'ha realitzat l'acte. Un acte emotiu, conscienciador, i amb una nodrida assistència. Es van projectar 6 vídeos, dos dels quals realitzats per alumnat de l'Institut Sòl de Riu. La resta, realitzats per professionals. Hermínia Marí va llegir el Manifest.

Vídeos participants:
https://www.youtube.com/watch?v=9fJkz1dzBgs
Vídeo contra la violència de gènere realitzat per Míriam Cano Esteller, Laia Fibla Bosch i Maria Fibla Juan, de 3r C d'ESO, de l'Institut Sòl de Riu, d'Alcanar.

http://youtu.be/IGH1UkveJ0M
Dels alumnes de 1r d'ESO: Álex Beltran i Pau Segarra, de l'Institut Sòl de Riu, d'Alcanar.


Al nostre municipi:

Concurs de curtmetratges sobre violència de gènere

Des de la Regidoria d’Acció Social i Ciutadania de l’Ajuntament en el marc d’actuacions del Pla local de dones i amb la col·laboració de l’insitut Sòl de Riu d’Alcanar i de l’Institut Català de les Dones es durà a terme un concurs de curtmetratges gravats amb els telèfons mòbils per sensibilitzar al jovent sobre la violència de gènere.

Objectius del concurs:
 • Introduir el tema de la violència de gènere en les converses del jovent i facilitar-ne la reflexió.
 • Sensibilitzar al jovent sobre la importància de posicionar-se davant de qualsevol tipus de violència, des del respecte i l’escolta activa, i sense jutjar ni culpabilitzar la persona que pateix l’acte violent.
 • Facilitar la reflexió sobre determinades situacions de risc, els possibles mecanismes d’autoprotecció i eines de seguretat.

Tipus de violència:
 • Violència física: comprèn qualsevol acte o omissió de força contra el cos d’una persona, amb el resultat o el risc de produir-li una lesió física o un dany.
 • Violència psicològica: comprèn tota conducta o omissió intencional que produeixi en una persona una desvaloració o un patiment, per mitjà d’amenaces, d’humiliació, de vexacions, d’exigència d’obediència o submissió, de coerció verbal, d’insults, d’aïllament o qualsevol altra limitació del seu àmbit de llibertat.
 • Violència sexual i abusos sexuals: comprèn qualsevol acte de naturalesa sexual no consentit per les persones, inclosa l’exhibició, l’observació i la imposició, per mitjà de violència, d’intimidació, de prevalença o de manipulació emocional, de relacions sexuals, amb independència que la persona agressora pugui tenir amb la persona agredida una relació conjugal, de parella, afectiva o de parentiu.
 • Violència econòmica: consisteix en la privació intencionada i no justificada de recursos per al benestar físic o psicològic d’una persona i la limitació en la disposició dels recursos propis o compartits en l’àmbit familiar o de parella.Característiques i bases del concurs:

Participants: alumnat de l’institut Sòl de Riu. Es podrà participar individualment o en grup (màxim dos persones).

Tema del concurs: Curts contra la violència de gènere

Requisits: cada curt es presentarà en format digital i haurà de tenir una duració mínima de 30 segons i màxima de 3 minuts.

Inscripció i presentació de les obres: al mateix institut Sòl de Riu d’Alcanar (referent: Tomàs Camacho) o a l’Ajuntament d’Alcanar (referent: Maria Fibla) fins el dia 15 de novembre de 2013.

Premi:
1r premi: lot de material d’oci
Finalistes: diploma acreditatiu

Selecció: l’organització del concurs farà la preselecció de les obres presentades i es reserva el dret d’excloure totes aquelles què el seu contingut sigui obscè, racista, contingui violència explícita o vulneri algun dret fonamental de la persona.

Jurat
El jurat estarà format per les següents persones:
 • Sra. Ma Carme Navarro Balada, regidora d’Acció Social i Ciutadania de l’Ajuntament d’Alcanar, que presidirà el jurat.
 • Representants del consistori municipal.
 • Sr. Tomàs Camacho Molina, professor de l’institut Sòl de Riu d’Alcanar.
 • 3 especialistes locals sobre cinema i curtmetratges.

Entrega del premi: es durà a terme el dia 25 de novembre a l’acte de commemoració del dia contra la violència de gènere.

Observacions: l’Ajuntament d’Alcanar es reserva el dret de reproduir en una còpia el curtmetratge premiat i el podrà projectar sense finalitat comercial. Les persones que concursen es responsabilitzen de que no existeixin drets a tercers per l’ús de peces musicals en les obres presentades, ni reclamació alguna per drets d’imatge de les persones que surtin al curt.

El fet de participar en aquest concurs suposa l’acceptació d’aquestes bases.Convocat per l'Institut Català de les Dones:
Concurs de microrelats amb motiu de la commemoració del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones
420 caràcters per unes relacions en igualtat
El concurs és una iniciativa de sensibilització de l'Institut Català de les Dones amb motiu de la commemoració, el 25 de novembre, del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones i consisteix en escriure al facebook de l'ICD un relat literari de com a màxim 420 caràcters que mostri relacions de parella basades en el respecte i la igualtat.
L'objectiu és fomentar la sensibilització social contra la violència masclista, mitjançant propostes de creació literària al voltant de nous models de relació entre dones i homes que superin els estereotips tradicionals basats en les relacions de poder que supediten un sexe a un altre. Els microrelats han de recrear situacions de relacions de parella que superin conductes estereotipades de poder i control per part dels homes i de submissió per part de les dones. Cal que els relats reflecteixin relacions de parella basades en el respecte mutu, la resolució pacífica de conflictes i la igualtat d'oportunitats entre dones i homes.

Procediment per concursar

Cal publicar una única actualització al mur de la pàgina Institut Català de les Dones del facebook de l’ICD amb el microrelat proposat. Un cop fet, a causa de les normes de funcionament de la plataforma Facebook, és indispensable també enviar un missatge amb el mateix contingut i el nom i el DNI/NIF o NIE de la persona autora a icd.comunicacio@gencat.cat. Si no es fan les dues coses, les aportacions a Facebook no seran tingudes en compte.

Els microrelats no poden excedir els 420 caràcters i cal que siguin obres originals i inèdites. El termini de presentació finalitza el 17 de novembre de 2013.

Premis

El primer premi està dotat amb una subscripció de dotze números a una de les revistes de Sàpiens Publicacions (Sàpiens, Descobrir, Cuina) i un lot de llibres d’història; el segon i el tercer premi estan dotats amb una subscripció de dotze números a una de les tres revistes esmentades.Animeu-vos a participar-hi!
http://www20.gencat.cat/portal/site/icdones/menuitem.4b491b5fa301c8a439a72641b0c0e1a0/?vgnextoid=9f931b0bb2b33310VgnVCM2000009b0c1e0aRCRD&vgnextchannel=9f931b0bb2b33310VgnVCM2000009b0c1e0aRCRD&vgnextfmt=default

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.597923600244533.1073741825.185594921477405&type=1