Els continguts del web
S’ofereix informació de 12 àmbits temàtics: Literatura, Arts visuals, Gastronomia, Arts escèniques, Llengua, Història, Cultura popular, Ciència, Cinema, Pensament, Música i Mitjans de comunicació
El web compta amb un cercador intel·ligent, que mostra el resultat de la cerca conjuntament amb altres possibles informacions d’interès per la seva proximitat temàtica, cronològica, geogràfica o conceptual
El contingut ha estat determinat per diferents consells d’experts, que han decidit quins eren els temes que el portal havia de tractar i n’han verificat la informació
El portal també serà present a les xarxes socials a través de Facebook, Twitter i blocs culturals
El Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació ha posat en marxa el portal web sobre cultura catalana
Culturcat ofereix una visió integral de la cultura catalana, amb informació relativa a 12 àmbits temàtics: Literatura, Arts visuals, Gastronomia, Arts escèniques (teatre, dansa, òpera i il·lusionisme), Llengua, Història, Cultura popular, Ciència, Cinema, Pensament, Música i Mitjans de comunicació. El portal s’adreça al públic en general, a la comunitat educativa i a persones interessades en la cultura catalana de dins i fora del país.
Els continguts del portal es presenten en cinc idiomes —català, occità (aranès), castellà, anglès i francès— i estan formats per 500 articles, 180 documents audiovisuals, 2.000 imatges i una selecció d’enllaços a webs externs (documents audiovisuals de TV3 a la Carta, documents digitalitzats del Museu d’Arts Escèniques, articles de Lletra, etc.). Els articles i audiovisuals són de nova creació i han estat elaborats amb l’assessorament d’especialistes en els diferents temes.
El portal no té voluntat d’exhaustivitat, no és una obra enciclopèdica i, per tant, no s’hi troben entrades classificades de la A a la Z, sinó articles referits a temes de caire específic: l’arquitectura modernista, la cuina catalana medieval, la batalla de l’Ebre, els castellers, el cinema de la República, la Nova Cançó, els orígens de la premsa a Catalunya, Tirant lo Blanc, etc.
Navegació contextualitzada
A més de la navegació per menús temàtics i per una línia del temps (consulta cronològica per segles), el web permet la recerca de continguts a través d’un cercador intel·ligent, amb una navegació adaptada per a persones amb discapacitat visual. Un dels principals avantatges del cercador és que no presenta la informació de forma aïllada, sinó que ofereix informació contextualitzada. D’aquesta manera, la fitxa resultant de la cerca es mostra conjuntament amb altres possibles informacions d’interès per la seva proximitat temàtica, cronològica, geogràfica o conceptual.
Per exemple, si es busca “Nova Cançó” al cercador de Culturcat, no només es tindrà accés a l’article que versa sobre aquest moviment, amb les imatges i els audiovisuals corresponents, sinó que també es podrà accedir, des d’una mateixa interfície, als articles corresponents als membres d’aquest moviment, a l’article corresponent als anys del franquisme a Catalunya, a l’article sobre gèneres musicals populars o a l’article sobre les creacions que els artistes plàstics catalans duien a terme en aquells anys.
Comitès d’experts
S’han creat 12 comitès d’experts (un per a cada àmbit temàtic), als quals se’ls ha encarregat la tasca de decidir què és allò bàsic i necessari de saber sobre cadascun dels àmbits, i la tasca de revisar, des d’un punt de vista científic, els continguts creats a tal efecte. Els comitès estan formats majoritàriament per personalitats del món acadèmic, però també hi ha persones provinents de diversos sectors de la cultura. Els membres dels comitès d’experts del Culturcat són:
Literatura: Oriol Izquierdo, Ramon Pla, Carles Duarte
Arts visuals: Pilar Parcerisas, Vicenç Altaió, Francesc Fontbona
Gastronomia: Pep Palau, Toni Massanés, Salvador Garcia, Núria Bàguena
Arts escèniques: Francesc Foguet, Josep Codina, Joan Castells, Francesc Nel·lo, Toni Bartomeus, Roger Alier, Bàrbara Raubert, Manel Rodríguez, Jordi Jané
Llengua: Francesc Xavier Vila, Francesc Vallverdú, Isidor Marí
Història: Josep Maria Solé i Sabaté, Josep Maria Carreté, Agustí Alcoberro
Cultura popular: Teresa Clotet, Josefina Roma, Joan Soler, Xavier Orriols
Ciència: Mercè Piqueras, Martí Domínguez, Jorge Wagensberg
Cinema: Àlex Gorina, Jordi Balló, Mercè Ibarz
Pensament: Francesc Torralba, Norbert Bilbeny, Victòria Camps
Música: Pere Pons, Pep Blay, Ana María Dávila, Javier Pérez Senz
Mitjans de comunicació: Carme Ferré, Emili Prado, Rosa Franquet, Eva Pujades.
Dinamització del portal
El portal Culturcat també és present a les xarxes socials, a través de Facebook i Twitter, i properament també tindrà presència a blocs culturals.
S’ha creat a Facebook un joc a mode de Trivial (preguntes i tres possibilitats de resposta) per tal de copsar els coneixements culturals dels usuaris. El joc s’estructura en rondes, en les quals se sumen punts a mesura que s’encerten les respostes, i es resten punts a mesura que hom erra la resposta. Aquest joc permet de crear competicions virtuals, a través del Facebook, entre els amics que hi juguin, de manera que al mur de cadascun dels jugadors es poden publicar els seus resultats actuals (tal i com es fa amb altres aplicacions d’aquestes característiques pensades per a aquesta plataforma). El joc també permet interactuar i rivalitzar amb altres amics agregats a la seva xarxa.
Així mateix, Culturcat tindrà un perfil propi a Twitter, a través del qual, entre tres i quatre vegades al dia, s’aniran llançant missatges que recullin aspectes interessants i/o curiosos del portal com a recurs per atreure els usuaris de Twitter. Seran missatges amb una estructura similar a aquesta: “Sabies que Àngel Guimerà va néixer a Santa Cruz de Tenerife?”
La tercera vessant d’aquesta dinamització del portal és una aplicació que es posarà en marxa properament i que permet connectar els continguts del Culturcat amb els apunts que es fan a la blogosfera cultural catalana. Aquesta aplicació creada, un cop instal·lada a les interfícies dels blocaires que vulguin adoptar-la, relacionarà els darrers apunts amb els continguts que hi ha al portal. Per exemple, si un blocaire que té instal·lada aquesta eina publica un apunt sobre el Modernisme, automàticament, en l’espai que ocuparà aquesta aplicació, apareixen els articles que sobre el Modernisme hi ha al portal, així com altres possibles textos d’altres blocs que comparteixin aquest gadget.
Subdirecció General de Biblioteques
Direcció General de Cooperació Cultural
Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació
Generalitat de Catalunya
C/Portaferrissa, 1-3
08002 Barcelona
Tf.: +34 93 316 27 40
Fax: +34 93 316 27 81
http://biblioteques.gencat.cat
biblioteques@gencat.cat
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada