dimarts, 5 de gener del 2010

Com un regal de Reis. Cultura a l'abast de tothom

El Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació endega el cercador d’internet Eureca! per facilitar l’accés als fons digitals catalans* Permet accedir a més de 170.000 documents digitalitzats (llibres, fotografies, mapes o cartells) per diverses institucions catalanes
* Té com a objectiu facilitar la difusió del patrimoni digital de Catalunya i augmentar la visibilitat de les col·leccions

El Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, mitjançant la Subdirecció General de Biblioteques, ha posat en funcionament el cercador d’internet Eureca! (Enllaç Unificat a Recursos Electrònics de Catalunya), amb l’objectiu de facilitar l’accés a documents digitalitzats per institucions catalanes.Eureca! (http://eureca.cultura.gencat.cat) funciona de manera similar a la biblioteca digital Europeana, ja que incorpora automàticament les dades que identifiquen un determinat document digital i permet localitzar la pàgina original on es pot trobar el document seleccionat.El nou cercador Eureca! permet trobar documents digitalitzats penjats en els diferents servidors de les institucions de manera que, si fins ara s’havien de visitar diferents pàgines i anar buscant en cadascuna de les col·leccions, ara en una sola cerca es pot accedir a tots els documents de les diferents institucions. D’aquesta manera, si, per exemple, es busca informació sobre cartells de la Guerra Civil, apareixen fins a 883 resultats de diferents procedències. Si es busca informació sobre Jacint Verdaguer es troben fins a 141 resultats, que inclouen des de cartes seves dipositades a la Biblioteca de Catalunya fins al cementiri on es troba enterrat, amb informació recollida per l’Institut Cartogràfic de Catalunya.Eureca! permet la cerca de qualsevol tipus de document digitalitzat com ara llibres, fotografies, mapes, cartells, etc. dels quals prèviament s’hagin incorporat les dades bàsiques d’identificació (com ara, títol, autor, matèria...). Actualment s’hi poden trobar referències de més de 170.000 objectes digitals presents a les següents col·leccions catalanes d’interès cultural i científic:* Arxiu de Revistes Catalanes Antigues (Biblioteca de Catalunya)
* Revistes Catalanes amb Accés Obert (Biblioteca de Catalunya, Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya i Centre de Supercomputació de Catalunya)
* Cartoteca Digital (Institut Cartogràfic de Catalunya)
* Memòria Digital de Catalunya (Biblioteca de Catalunya i Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya)
* Escena Digital (Centre de Documentació i Museu de les Arts Escèniques (MAE) de l'Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona)
* Tesis Doctorals en Xarxa (Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya i Centre de Supercomputació de Catalunya)
* Dipòsit de la Recerca de Catalunya (Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya i Centre de Supercomputació de Catalunya)
* Materials Docents en Xarxa (Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya i Centre de Supercomputació de Catalunya)Progressivament s’hi aniran afegint les referències de documents digitalitzats a arxius, museus i materials audiovisuals catalans o d’interès català. D’aquesta manera Eureca!oferirà un primer inventari del material digitalitzat i disponible a Internet d’un autor o d’una temàtica concreta.Eureca! incorpora també la funció d’ampliar la cerca realitzada a Europeana, la Biblioteca Digital Europea, o cercadors d’internet com Google. La biblioteca multimèdia Europeana (www.europeana.eu) promoguda per la Comissió Europea té una versió en català, feta per la Biblioteca de Catalunya, a proposta d’aquest organisme europeu. La Biblioteca de Catalunya hi ha aportat més de 10.000 objectes digitals, amb previsió de creixement, entre els quals hi ha manuscrits, incunables, fotografies i enquadernacions artístiques.El programari que utilitza Eureca! és el mateix que actualment utilitzen institucions com la Universitat de Minnesota, la Biblioteca Nacional de Dinamarca, el Boston College o les biblioteques d’Oxford.Amb aquest nou cercador, el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació vol facilitar la difusió del patrimoni digital de Catalunya i augmentar la visibilitat de les col·leccions digitalitzades o d’interès català.

Barcelona, 4 de gener de 2010

Més informació:Subdirecció General de Biblioteques
Direcció General de Cooperació Cultural
Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació
Generalitat de Catalunya
C/Portaferrissa, 1-3
08002 BarcelonaTf.: +34 93 316 27 40
Fax: +34 93 316 27 81

http://eureca.cultura.gencat.cat

http://biblioteques.gencat.cat
biblioteques@gencat.cat