diumenge, 5 d’abril del 2009

Elles, de Núria Menasanch

Títol: Elles
Autora: Núria Menasanch i Martí
Edita: Dimesnou Aeditors
ISBN: 978-84-936438-1-2
661 pàgs.
preu:24 €



En aquesta extensa crònica de la vida de tres dones durant els anys de la República i la Guerra Civil, entre Tarragona, Tortosa i el Perelló, en estaments diferents, amb vides i destins ben diferents, Núria Menasanch ens endinsa en el món femení de la Catalunya del sud, on les dones texeixen un univers propi i riquíssim, ancestral.
I a més en una parla, l'ebrenca, antiga, fronterera, que ens diu de mescla de cultures, de vells esplendors, i que és encara ben viva i activa.

NOTA DE L´AUTORA


A mida que anava coneixent la història dels avantpassats dels meus fills, alhora, anava descobrint la història d´un país, lo meu país, Catalunya, que m´havia estat privada durant los meus anys d´ensenyança escolar.

La generació nascuda a la dècada dels 60, néts d´estos personatges, descobrim ara uns fets que mos van arribar esbiaixats a través d´històries curtes i anècdotes familiars, contades pels nostres pares. Estes històries se contaven, quasi sempre, en veu baixa o no comportaven cap càrrega política.

En molts casos es va imposar el silenci.

Silenci per tradició heretada de les seues mares.

Silenci per no remenar ferides.

Silenci per promoure l´oblit

Silenci per temor a represàlies.

Silenci, en definitiva, a les nostres raïls.

Confesso que, a vegades, lo que anava descobrint a través de diaris, entrevistes, llibres..., me superava anímicament i havia de parar de escriure perquè els sentiments me desbordaven. Un sentiment d´amargor barrejat amb ràbia, frustració i tristesa.

Estes pàgines, que van sorgir a partir de la meua idea de crear-los-hi l´arbre genealògic als meus fills, espero que serveixen a tots los que les llegeixen, com m´han servit a mi, per entendre i aproximar-mos a uns fets que han estat aparcats durant quasi vuitanta anys dins del calaix de l´oblit.

Este llibre, tot i ser una novel·la, i així s´ha d´entendre com a tal, és una novel·la històrica basada en vivències reals.

Les històries de les tres dones protagonistes Maria, Conxita i Cinta, estan ambientades en tres poblacions diferents: Tarragona, Tortosa i el Perelló, respectivament.

Los llocs, los paisatges, les costums, la taula, les normes socials, la vida quotidiana de la primera meitat del segle XX i, en particular, de la dècada dels anys trenta, comporten un gruix important dins d´esta obra.

Hi ha també un especial èmfasis en la descripció de com era la vida de les dones en aquella època i les estrictes normes socials que els hi imposaven des de menudes.



Font: Núria Menasanch i Martí