diumenge, 26 d’abril del 2009

Cura sana. Remeis tradicionals d’Alcanar, de Vanessa Fibla Moreno, de l’IES Sòl de Riu d’Alcanar, 2n Premi, al VIIè Premi Ramon Calvo


Dos alumnes de Deltebre i Ulldecona guanyen el Premi Ramon Calvo de recerca i investigació
VINARÒS.NEWS

La Sala d’Exposicions Municipal Ramon Calvo de Deltebre va ser l’escenari de l’acte d’entrega del VIIè Premi Ramon Calvo Fundació Caixa Tarragona de recerca i investigació en el que han participat alumnes de secundària de les Terres de l’Ebre.


El premi té com a objectiu retre homenatge a la figura del ja desaparegut Ramon Calvo, professor i fundador de la Casa de Cultura de Deltebre, i està organitzat per l’IES Deltebre amb la col·laboració de la Fundació Caixa Tarragona i l’Ajuntament de Deltebre.

Els quatre alumnes finalistes van exposar els seus treballs al jurat per escollir els dos guanyadors. En la modalitat científico-tècnica el guanyador ha estat Pau Tena Vidal, de l’IES Manuel Sales i Ferré d’Ulldecona, amb el treball de recerca Climatització ecològica d’una piscina. Podem escalfar ecològicament una piscina?. En aquest treball l’alumne intenta demostrar, a partir de l’estudi de dos piscines durant tot un estiu, que l’aigua d’una piscina es pot escalfar entre 2 i 3 graus amb l’ús de l’energia solar si es tapa la piscina amb un plàstic.

En la branca d’humanitats la guanyadora ha estat una alumna de l’IES Deltebre, Neus Bertomeu Fumadó, amb el treball El TDAH i els nens. En aquest treball, l’alumna parla sobre el Transtorn per Dèficit d’Atenció amb o sense Hiperactivitat i explica com es diagnostica, el tractament i analitza també com pot afectar a la família i a l’escola el fet de tenir un nen diagnosticat amb TDAH. A més, a través d’un estudi de camp als centres educatius de Deltebre, ha arribat a la conclusió que afecta a més nens que nenes i que només 1 de cada 3 nens diagnosticats amb TDAH tenen fracàs escolar.

Els altres dos treballs finalistes van ser Allò que el temps s’endugué. Oficis que s’han perdut, de Maria Fuentes Ávila, de l’IES Manuel Sales i Ferré d’Ulldecona i Cura sana. Remeis tradicionals d’Alcanar de Vanessa Fibla Moreno, de l’IES Sòl de Riu d’Alcanar.

En total en aquesta setena edició s’han presentat a concurs 33 treballs.

Font: http://news.vinaros.net/v10/vorenoticia.php?on=altrespobles&data=270409¬icia=noti_14

Comentari:
Felicitem esta iniciativa del municipi de Deltebre per a retre homenatge al mestre Ramon Calvo. Activitats com esta donen vida al gran esforç que s'invertix en els treballs de recerca. Algun dia s'hauria d'estudiar la manera que, des del nostre municipi, els treballs de recerca s'acosten a la població. Avui en dia hi ha fórmules que, sense un cost excessiu, farien una bona comunicació.

Felicitar, lògicament, Vanessa Fibla Moreno, un 2n premi és rellevant, coneixem el gran mèrit i el gran interès del seu treball i, estem convençuts que ens proporcionarà noves alegries. La primera ja la tenim, la del treball ben fet.

Felicitem els altres guanyadors i guanyadores i centres.

És, si la nostra memòria no falla, la tercera vegada que un treball de recerca de l'IES Sòl-de-Riu guanya algun d'estos premis: Dos pobles, dos tradicions i una música, d'Alexandra Queralt Lavega (2005) i Quadres Clínics, Aroa Rovira (2008).