divendres, 25 de gener del 2008

Artur Bladé deixa de ser l'escriptor exiliat

Artur Bladé deixa de ser l'escriptor exiliat
notícies

ROSER ROYO-ELPUNT. Tortosa
Artur Bladé ha deixat de ser un escriptor oblidat a Catalunya. La celebració del centenari del seu naixement durant el 2007 ha servit per recuperar i rellançar la seua figura. Ahir es va fer la cloenda d'aquest centenari que ha promogut 76 actes per tot Catalunya i ha permès la reedició dels dos primers volums de l'obra completa de l'escriptor de Benissanet.

Presenten un documental en la cloenda del seu centenari

«Avui no posem un punt final. Aquest ha estat un any important per situar Bladé on toca dins la literatura del nostre país però ara no podem badar», ho deia Albert Pujol, de l'Associació Cultural Artur Bladé i Desumvila de Benissanet, durant l'acte de cloenda del centenari de l'escriptor de Benissanet, celebrat ahir a la seu del govern català a les Terres de l'Ebre, al Palau Abària de Tortosa. Per a Pujol, el centenari ha superat amb escreix les expectatives que tenien marcades. S'ha muntat una exposició sobre la vida i obra de Bladé que ha circulat per vint municipis de Catalunya, entre ells, les quatre capitals de província, s'ha senyalitzat una ruta literària a Benissanet, s'han editat per Cossetània els dos primers volums de l'obra completa de Bladé: Cicle de la terra natal I i Cicle de l'exili I . A més a més aquest gener està previst que apareguen dos volums més: Cicle de la terra natal II i Cicle de les biografies ICatorze hores d'entrevistes
L'acte de cloenda del centenari d'Artur Bladé i Desumvila (Benissanet, 1907- Barcelona, 2005) va servir ahir per presentar el documental Artur Bladé, la memòria de l'Ebre, dirigit pel realitzador ampostí Santi Valldepérez, per encàrrec de l'Associació Cultural Artur Bladé. Es tracta d'un documental d'autor que s'ha muntat a partir de catorze hores d'entrevistes. Entre els entrevistats hi ha l'expresident del Parlament Heribert Barrera, company d'exili de Bladé, el crític literari Albert Manent, el mateix fill de l'escriptor i gent vinculada al Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre com Josep Solé, ara president comarcal, o Pere Múñoz, alcalde de Flix. «La idea ha estat amb aquesta polifonia de testimonis apropar l'espectador a la personalitat de Bladé», explica Valldepérez. El document també inclou fragments d'una entrevista a la televisió de Móra d'Ebre del 1993 o una filmació amb super-8 de Bladé amb la seua família.

Font: ROSER ROYO-ELPUNT. Tortosa
www.llibresebrencs.org
(text adaptat)