dissabte, 19 de desembre del 2009

LLIBRE RECOMANAT


Títol: ¿Quién mató a Eva?

Autor: Manel Joan i Arinyò

Col·lecció: Calabria-Narrativa

ISBN: 978-84-92768-04-2

PVP. 11,00 €

RESUM DEM LA CONTRAPORTADA:

Como tantas noches de sábado, tres chicas –Sandra, Lorena y Eva– van a bailar a una discoteca. Nunca volverán a sus casas. Pocos días después aparece el cadáver de una de ellas, y Héctor, acusado del crimen ingresa en prisión. Tres años más tarde se recuperan los cuerpos de las otras dos jóvenes y se reabre el caso. Entonces Roger, novio de Eva cuando su desaparición, inicia, junto a otros periodistas de TVT, una peligrosa investigación que toma un rumbo absolutamente nuevo con el descubrimiento de detalles estremecedores. ¿Es posible que haya sido Héctor el ejecutor del triple crimen, o sólo es una cabeza de turco? Con una ambientación urbana, y una intriga muy bien trabada, ¿Quién mató a Eva? Parte de nuestra realidad cotidiana para adentrarse en un mundo oscuro y desconocido, en el cual muchas veces descubrir la verdad puede resultar más macabro y doloroso que soportar la peor de las incertidumbres.

COMENTARI DE LECTOR:

Que Manel Joan Arinyó és un narrador excepcional bé confirmat per moltes de les seues publicacions.

He de confessar que sentia una mica de reticència a l'hora d'abordar la lectura d'este llibre, penso que el tema que tracta és excessivament delicat per a no caure en algun tipus d'incorrecció o badada.

La qüestió és que aquesta obra té el típic funcionament d'una narració policíaca, de la típica novel·la negra. Hi ha moments de veritable tensió per al lector, moments amb una estranya sensació a l'estómac, la reacció que pot provocar la contemplació d'una violència gratuïta, tan habitual en molts productes audiovisuals.

El narrador aconsegueix un equilibre entre estes forces tenses i sortim del llibre, un llibre que ens obliga a continuar llegint, per a no perdre el fil i anar seguint i resolent les intrigues que genera.

El difícil món del periodisme, la impossibilitat de la notícia en profunditat, el tractament humà, davant de l'objectiu d'atraure audiència siga com siga.

Un altre fet a comentar, des de les nostres terres, és que l'acció es desenvolupa en una geografia pròxima: Cambrils, Montbrió, Reus, Tarragona, Torreforta, Salou, Scala Dei,...

Una societat propera a la nostra i que, en la seua opulència, amaga coses desagradables.

Formalment es desenvolupa en capítols curts que ens permeten un seguiment fàcil, amb frases curtes, àgils, i, per tant, assequibles a qualsevol tipus de lector.

Des del punt de vista escolar potser siga més adequada per al segon cicle de l'ESO i el Batxillerat, sobretot per l'escabrositat d'algunes escenes i la duresa del llenguatge, res per altra banda que no estiga al nostre abast i a diari ja siga a casa, el carrer o els mitjans de comunicació.