Calaixera d'enllaços
- Banc de recursos sobre la lectura
- Biblioteca 2.0
- Biblioteca Digital Orlandai
- Catàleg Biblioteca Institut Sòl-de-Riu
- Catàleg Biblioteques Públiques (Alcanar)
- Fitxa Alumnat Comprensió Lectora
- Grup de Recerca de Biblioteques Escolars
- Localitzar llibres editats a Espanya
- Los col·loquis de Despuig, Grup de Treball
- Un espai de comentari de llibres en vídeo
dilluns, 31 d’agost del 2009
El Govern ofereix subscripcions gratuïtes a una publicació als 68.000 catalans que fan 18 anys durant el 2009
http://www.gencat.cat/especial/18anys/cat/index.htm
La mesura pretén incrementar l’hàbit lector entre els joves
El conseller Tresserras ha destacat que “cap persona jove que aspiri a ser una persona competent i culta pot prescindir dels mitjans de comunicació, en especials dels mitjans escrits”
La iniciativa, que s’aplica per segon any consecutiu, s’emmarca en el Pla de Foment de la Lectura del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació
El joves poden fer la sol·licitud de subscripció entre l’1 i el 30 de setembre per mitjà del web www.gencat.cat
Els 67.969 joves catalans nascuts l’any 1991 i que al llarg d’aquest any accedeixen a la majoria d’edat podran obtenir una subscripció temporal i gratuïta a una publicació periòdica. La iniciativa, que s’aplica per segon any consecutiu, s’emmarca en el Pla de Foment de la Lectura que impulsa el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació.
Durant la presentació de la campanya, el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, ha afirmat que “l’oferta de subscripció a la gent jove en condicions de gratuïtat és una forma de fomentar l’hàbit lector” i que “és un estímul inicial perquè els joves vulguin estar informats”. També ha afegit que “cap persona jove que aspiri a ser una persona competent i culta pot prescindir dels mitjans de comunicació, en especials dels mitjans escrits”.
Per la seva banda, el secretari de Mitjans de Comunicació, Carles Mundó, ha remarcat que “es tracta d’una iniciativa que beneficia els joves i les seves famílies, perquè els posa eines de lectura a l’abast, i que és una oportunitat per als editors per donar a conèixer la seva capçalera”.
Els destinataris d’aquesta acció són les persones que compleixen 18 anys durant el 2009 i que tinguin residència a Catalunya. Els joves que compleixin aquests requisits i hi estiguin interessats hauran de triar una de les 70 publicacions que s’ofereixen i fer la sol·licitud de subscripció entre l’1 i el 30 de setembre per mitjà del web http://www.gencat.cat/especial/18anys/cat/index.htm . També poden rebre informació sobre el procediment a través del telèfon d’informació de la Generalitat, el 012.
L’objectiu d’aquesta acció és promocionar l’hàbit de lectura de premsa en les noves generacions i permetre’ls eixamplar el seu coneixement de l’espai públic i la vida democràtica del país.
Les empreses editores de publicacions que han presentat la seva oferta s’han adherit voluntàriament a la iniciativa, que els permet créixer en nombre de lectors i donar-se a conèixer al públic més jove.
La iniciativa s’ha difós amb publicitat a premsa escrita i digital i ràdio. Així mateix, els joves rebran una carta del conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, en la qual se’ls explica el sentit de la iniciativa i el procediment que han de seguir per fer la sol·licitud de subscripció.
L’any 2008, més de 13.000 joves, el 20% del total, es van acollir al programa de subscripcions amb una oferta de 69 diaris i revistes.
Les publicacions
Les subscripcions que s’ofereixen als joves de 18 anys són diaris o revistes, en suport paper o digital, que han estat prèviament seleccionades per una comissió de valoració de projectes en la qual hi ha representants del sector dels mitjans de comunicació; persones representatives del món acadèmic i professional, i representants del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació.
Els criteris de selecció de les publicacions han estat el nombre d’exemplars subministrats per subscripció individual, la temàtica del contingut redaccional, la valoració de la memòria explicativa presentada per l’empresa editora, el pla de fidelització de subscriptors i la campanya de promoció per a la difusió d’aquesta iniciativa.
Els 70 mitjans seleccionats han estat els següents: Diari Avui, Diari de Sant Cugat, SomGarrigues, El Periódico de Catalunya (edició català), El 3 de vuit, Diari de Terrassa, El 9 Nou (edició Osona/El Ripollès), El 9 Nou (edició Vallès Oriental), El Triangle, Revista de Banyoles, El Temps, Regió7, El País, La Vanguardia, Hora Nova (suport digital i suport paper), El Punt, El Periódico de Catalunya (versió castellà), Segre, Público, Món Empresarial, Catalonia Today, Setmanari de l'Alt Empordà, Diari de Girona, La Mañana, La Veu de l'Anoia, La Veu de la Segarra, Bonart, Europa de les Nacions, Serra d'Or, L'espurna, Altaïr, Illacrua, Foc Nou, El Ciervo, Dialogal, Els Marges, L'Avenç, A Prop! Comunicació, Relats, Ciutat Nova, Jaç, Eines, Castells, On Diseño, Descobrir Catalunya, Descobrir Cuina, Sapiens, Lonely Planet Magazine, El Món Medieval, DCIDOB, Revista CIDOB d'Afers Internacionals, Enderrock, Sons de la Mediterrània, Historia y Vida, Papers de Joventut, Revista Musical Catalana, Escola Catalana, Revista Educación Social, Caramella, Agrocultura, Eben Interiors, Club Moto, Mundo Deportivo, Diario Sport, Time Out Barcelona, Psychologies, Estris, Esforç i El 9 Esportiu.
Pla de Foment de la Lectura
Les subscripcions gratuïtes per als joves de 18 anys és una de les accions previstes en el Pla de Foment de la Lectura engegat pel Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, que vol impulsar la lectura com a via fonamental d’accés al coneixement per part de la ciutadania i millorar l’hàbit i la competència lectora en qualsevol suport, promovent especialment la lectura en llengua catalana.
D’aquesta manera, a més de fomentar la lectura dels llibres, es pretén incidir de manera especial a promoure la lectura de la premsa i les publicacions, explorant així les sinergies entre el món de la cultura i el de la comunicació.
El Pla compta amb el suport i col·laboració de les administracions locals, el sector editorial i entitats diverses.
Entre les actuacions principals del Pla de Foment de la Lectura destaquen el programa Tasta’m que distribueix primers capítols de novetats editorials als transports públics; la posada en marxa del fòrum virtual www.quellegeixes.cat ; el programa de Municipis Lectors, i la creació del postgrau en Mediació Cultural pel Foment de la Lectura amb la Universitat de Barcelona, entre d’altres accions.
Documents relacionats
Fulletó informatiu
http://www20.gencat.cat/docs/Sala%20de%20Premsa/Documents/Arxius/cultura_premsa.notaPremsa.50.fulleto1251716554673.pdf
Subdirecció General de Biblioteques
Direcció General de Cooperació Cultural
Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació
Generalitat de Catalunya
C/Portaferrissa, 1-3
08002 Barcelona
Tf.: +34 93 316 27 80
Fax: +34 93 316 27 81
biblioteques@gencat.cat
http://biblioteques.gencat.cat
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada